Op de dag van de bevrijding worden in elk dorp en elke stad mensen opgepakt waarvan men meent dat ze samen hebben gewerkt met de Duitse bezetter. Daarbij wordt soepel omgegaan met verdachtmakingen. Iedereen kan iedereen aangeven met als gevolg dat er duizenden tot mogelijk wel tweehonderdduizend Nederlanders gevangen worden genomen. ‘Foute Nederlanders’ worden ze genoemd. In officiele stukken heten ze ‘politieke delinquenten’.
De schattingen van het aantal politieke delinquenten loopt sterk uiteen. Niemand weet hoeveel mensen gevangen zijn genomen. De administratie is direct na de oorlog niet op orde. Er is gebrek aan alles; aan papier, aan typemachines, aan politiemensen, aan rechters en aan de wil om zorgvuldig te werken. De gevangenissen heten in die tijd ‘kampen’. Elk gebouw kan een ‘kamp’ zijn: een barakkenkamp, een villa, een garage, een leegstaande fabriek, etc.
Het grote aantal gevangenen is een politiek probleem. Zonder enige vorm van proces of waarheidsvinding zijn mensen soms jaren lang opgesloten.
Het onderzoek naar de bewarings- en interneringskampen wordt bijgehouden op onderstaande overzichtskaart. Sommige ‘kampen’ hebben jaren bestaan, andere slechts enkele dagen.
De kaart laat zien dat er ruim 200 kampen zijn geweest. Als de gegevens beschikbaar zijn staat bij elk kamp hoeveel mensen daar op een bepaald moment geïnterneerd zijn.