Biologische vader gevonden

Beppie de Wilde* is 52 jaar, ze wil weten wie haar biologische vader is. Ze heeft een aantal aanwijzingen waarmee ze – samen met haar man – al aan het zoeken is geweest. Onder meer in Indonesië. Eén van de aanwijzingen is namelijk dat de ouders van haar biologische vader daar een boekhandel in tweedehandsboeken zou hebben gehad.
Verder weet Beppie dat de vader van haar biologische vader in de oorlog is omgekomen bij de Birmaspoorlijn. De naam van haar vader zou klinken als ‘Lezer’, maar geschreven kunnen worden als Leezer, Leeser, Leazer, Läser, etc. Van een monument ter nagedachtenis van bij de Birmaspoorlijn gevallen Nederlanders heeft ze alle mogelijke namen die haar vader zou kunnen zijn genoteerd.

Beppie wil niet op de radio of tv. Via Adres Onbekend komt ze bij Speurwerk terecht. Meteen gaan we aan de slag.
We hebben geluk. Er blijken voor de oorlog maar een paar tweedehands boekwinkels in Nederlands-Indië te zijn geweest. Een daarvan was gevestigd in Soerabaja en wel de handel van Samuel Lezer. Dit blijkt het begin te zijn van het juiste spoor.
Via diverse bronnen en archieven komen we achter de gegevens die leiden naar de biologische vader van Beppie.
Helaas is haar vader in 2009 ongehuwd en kinderloos overleden. Althans officieel. Zijn zus is ook overleden maar wel getrouwd. Speurwerk heeft contact gehad met zijn zwager, dus de aangetrouwde oom van Beppie. Hoewel het voor de eerste keer was dat zich een kind van zijn zwager meldde, was hij hierover niet verbaasd. Zijn zwager ‘had een moderne opvatting en levensstijl wat betreft de omgang met vrouwen’. Het contact van zijn zwager met de familie was niet intensief, maar ze spraken elkaar zo nu en dan wel. Zijn schoonvader is inderdaad in de oorlog overleden.
Op de vraag of het goed is dat Beppie een keer contact met hem opneemt, antwoordt de zwager volmondig: prima.

Dat contact heeft een verbazingwekkend resultaat. De vader van Beppie blijkt wel degelijk meer kinderen te hebben dan Beppie alleen. Ze heeft in ieder geval een halfbroer en -zus. Ook krijgt ze foto’s van haar vader. Een zeer onverwacht positief resultaat.

De vader van haar vader komt voor op deze site met Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azie. Hij is omgekomen aan boord van de Junyo Maru nabij Benkulen, Sumatra. Getorpedeerd op 18 september 1944 door HMS Tradewind.

* De naam is gefingeerd uit privacy overwegingen.

 

Geplaatst in verhalen.