Boekhistorische wandeling over het Singel

Antiquariaat Brinkman vestigde zich ruim 60 jaar geleden aan de Amsterdamse Singel. Een feit dat gevierd moet worden, vond Frank Rutten, die huidige eigenaar van dit succesvolle antiquariaat.
Samen met Jos van Waterschoot, conservator boekhistorische collecties van de Universiteitsbibliotheeek van de Universiteit van Amsterdam, heeft Hans van der Veen van Speurwerk, het boekje Boekverkopers aan het Singel. Een historische wandeling tussen Torensluis en Muntplein geschreven.

Het idee voor een onderzoek naar de boekhistorie langs het Singel is afkomstig van Frank Rutten. De vorm van de wandeling rolde er als vanzelf uit. Als je alle boekenactiviteiten meetelt kom je op ruim 150 namen van bedrijven en personen die de afgelopen driehonderd jaar aan het Singel en zijstraten en –stegen hebben gezeten. Bij ruim twintig daarvan wordt er in het wandelboekje stilgestaan.
Gezocht is naar nog niet algemeen bekende informatie over de boekhandels. Tegelijkertijd wilden we ook de grote verscheidenheid aan activiteiten die tot het boekenvak behoren laten zien, waardoor er een beeld ontstaat van de verschillende aspecten van het boekenvak door de eeuwen heen. Zo komt onder andere aanbod de ‘plaatsnijder’ Bernard Picart, de 18e eeuwse boekverkoper en toneelspeler Izaak Duim, de maker van ‘Hollandsche inlegprenten (legpuzzels) F.P. Henke uit de 19e eeuw en tal van uitgevers en boekverkopers.

Het is een boekhistorische wandeling over het Singel geworden van in totaal zo’n 2,5 kilometer, als je doorloopt een wandeling van een halfuur. Veel leuker is het om er een uur voor uit te trekken, dan heeft u de tijd om wat te lezen en om u heen te kijken. De Amsterdamse grachtengordel is niet voor niets Werelderfgoed.

Het boekje is gepresenteerd tijdens de Nacht van het boek, op 29 mei 2015 bij Antiquariaat Brinkman. Het is daar, maar ook elders, te koop voor € 14,95

Geplaatst in onderzoek, verhalen.