Via KRO’s radioprogramma Adres Onbekend doet Lion Tokkie een oproep voor informatie over of contact met Jilles Spelt. Tokkie is bezig met een boek over zijn vader David die op wonderbaarlijke wijze de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. David Tokkie heeft in het voorjaar van 1945 enkele maanden met mede-vluchteling Jilles Spelt in Zuid Duitsland opgetrokken in afwachting van het juiste moment om de grens naar Zwitserland over te vluchten.
Mijn aandacht voor deze zoektocht wordt getrokken door de betrokkenheid van David Tokkie bij de bekende Snip en Snap revue, met Willy Walden en Piet Muyselaar.
Het theater in de Tweede Wereldoorlog heeft mijn speciale aandacht. Snip en Snap is een van de gezelschappen die gedurende alle oorlogsjaren heeft kunnen doorspelen tot in maart 1945, dus anderhalve maand voor het einde van de oorlog. David Tokkie was kleermaker en kostuumontwerper voor de Snip en Snap revue.
Lion Tokkie heeft gelukkig een aantal aanknopingspunten onder meer het geboortejaar en –plaats van Tokkie. Met deze gegevens begin ik mijn speurwerk. Al snel kom ik erachter dat Jilles Spelt in Utrecht is getrouwd met C.A. Schreijer en dat het echtpaar in ieder geval twee kinderen heeft gekregen: dochter Yvonne en zoon Jilles. (Later blijkt dat het echtpaar zes dochters en 2 zoons heeft gekregen.) Op internet vind ik dat ene Yvonne Spelt zich bij een schoolbank-achtige site heeft aangemeld en dat ze op een lagere school in Utrecht heeft gezeten. Ook vermeldt ze haar emailadres.
Op goed geluk – en met een goed voorgevoel – stuur ik een voorzichtig mailtje naar dat adres met de vraag of Jilles Spelt mogelijk haar vader is die in de oorlog naar Zwitserland is gevlucht.
Binnen enkele uren krijg ik al een reactie terug. Yvonne is inderdaad de dochter van Jilles Spelt. Het verhaal over Zwitserland klinkt haar bekend in de oren. Helaas zijn haar beide ouders in de jaren ’90 overleden.
Nadat ik de redactie van KRO’s Adres Onbekend het resultaat van mijn zoektocht heb gemeld, word ik de volgende dag gevraagd of ik in de uitzending wil komen. Het liefst in de studio. Daar moet ik even over nadenken, maar besluit op de uitnodiging in te gaan.
In de uitzending wordt de zoektocht naar Jilles Spelt tot een mooi einde gebracht. Niet alleen kan ik vertellen over mijn speurtocht, de redactie zelf heeft naar aanleiding van mijn resultaat contact kunnen krijgen met zoon Jilles en die komt vlak voor het einde van de uitzending de studio in lopen. Lion Tokkie is blij verrast. De nazit duurt lang; er worden gegevens uitgewisseld en verhalen gedeeld. Ik ben benieuwd naar de publicatie van Lion Tokkie. Hij hoopt eind 2014 het boek uit te kunnen geven.